Istosmjerni stroj

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Groinx
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 56
Joined: 21-04-2009, 17:59

Istosmjerni stroj

Post by Groinx »

Može li mi itko reći što se lamelira kod sinkronog stroja, rotor,startor ili oboje?
Kojom se brzinom vrti okretno polje statora, u stacionarnom radu, u odnosu na stator istosmjernog stroja (p=2)?
Kojom se brzinom vrti okretno polje rotora u odnosu na stator?
Groinx
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 56
Joined: 21-04-2009, 17:59

Re: Istosmjerni stroj

Post by Groinx »

Možete li mi i ovo objasniti kako ide:

http://i47.tinypic.com/2emki2x.jpg

Za ovaj spoj Y mi je jasno kako ide, ali za d spoj zasto ide od 2U do 2W rezultantni vektor jesam li to mogao odabrati po volji i zašto ovdje ide 5 kako to odredim znam da je 30 stupnjeva puta 5 i dobijem 150 ali kako gledam taj kut? I zašto su vektori u trokutu okrenuti na takav način?
User avatar
zigzag9
Napredujem
Napredujem
Posts: 193
Joined: 06-06-2011, 23:35
Location: HR

Re: Istosmjerni stroj

Post by zigzag9 »

ova dva spoja se nazivaju spoj u zvijezdu (gornji), i spoj u trokut (donji).

moram priznati da neznam što označava ova varijabla "d", kao ni vezu sa brojem 5.

na lijevoj strani imaš shemu spoja, dok na desnoj strani imaš fazorske dijagrame. crno su ti fazni naponi, a plavo linijski. fazni pomak u trofaznom sustavu nije 30, već 120, pa tako 3x120=360. linijski naponi su za sqrt(2) veći od faznih, što možeš vidjeti i iz samog faznog dijagrama. inače, ovakve stvari je dosta teško objasniti preko foruma, pa bi bilo najbolje da konzultiraš neku literaturu, od početka poglavlja trofaznih sustava.
Groinx
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 56
Joined: 21-04-2009, 17:59

Re: Istosmjerni stroj

Post by Groinx »

Oznaka d je za spoj trokut, dok je oznaka 5 grupa spoja ili satni broj koji se množi sa 30°, nemam neki literaturu gdje mi je to opširnije objašnjeno nego skriptu gdje su date slike bez objašnjenja, na ispitu dobijem npr. nacrtaj YNd i odredi grupu spoja, znači ja moram nacrtati ove slike i preko dijagrama naći koliki mi je kut, mene zanima zašto je dijagram trokuta tako okrenut zasto nije ovako okrenut kao u ovom sličaju i kako određujem da ga nacrtam takvim kakvim je?

http://i50.tinypic.com/1239t2f.jpg
User avatar
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš
Posts: 1724
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Istosmjerni stroj

Post by Kukinjos »

Groinx wrote:Može li mi itko reći što se lamelira kod sinkronog stroja, rotor,startor ili oboje?
Kod električnih strojeva lamelira se uvijek onaj dio na kome je promjenljivo magnetsko polje kako ne bi dolazilo do vrtložnih struja, što je kod sinkronog stroja samo stator, jer je rotor napajan istosmjernom strujom pobude ili je od permanentnih magneta.
Groinx wrote:Kojom se brzinom vrti okretno polje statora, u stacionarnom radu, u odnosu na stator istosmjernog stroja (p=2)?
Formula brzine okretanja magnetskog polja je n=60*frekvencija/broj pari polova (ako su npr. dva pola to je onda jedan par). Onaj dio usporedbe s istosmjernim mororom baš i ne razumijem, jer se polje statora istosmjernog motora ne vrti, postoji samo kut između magnetskog polja statora i rotora zavisno od kuta četkica.
Groinx wrote:Kojom se brzinom vrti okretno polje rotora u odnosu na stator?
Za koji stroj? Kod sinkronog stroja se vrte jednakim brzinama, kod asinkronog baš i ne, a razlika brzina se zove klizanje. Kod istosmjernog stroja nema okretnog magnetskog polja kao u izmjeničnim strojevima.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
zigzag9
Napredujem
Napredujem
Posts: 193
Joined: 06-06-2011, 23:35
Location: HR

Re: Istosmjerni stroj

Post by zigzag9 »

Nisam energetičar pa nisam upućen dublje u ovu tematiku, no evo ti neka literatura pa baci oko od 75 strane nadalje:
http://www.pfst.hr/old/data/materijali/TRASFORMATORI%20-%20BS.pdf
laki_bs
Napredujem
Napredujem
Posts: 100
Joined: 18-01-2010, 22:18

Re: Istosmjerni stroj

Post by laki_bs »

Sto se tice ovog trofaznog transformatora... Dakle, najcesce je sprega Yd(sprezni broj). Veliko slovo oznacava primar, malo slovo sekundar. Y je oznaka za zvijezdu, a d za trougao.
Ja postupam na sljedeci nacin ukoliko mi je zadata sprega i sprezni broj a treba da odredim kako povezati krajeve namotaja. Najprije oznacim krajeve primara sa velikim slovima A, B, C, redom. Nakon toga nacrtam fazorski dijagram za primar sa proizvoljno izabranim faznim stavom. Biram direktan redolijed fazora (podrazumjevam da je sve simetricno!). Zatim odredim linijske napone na istom fazorskom dijagramu. Odnosno nacrtam fazore U(A)-U(B)=U(AB), U(B)-U(C)=U(BC) i U(C)-U(A)=U(CA).http://imageshack.us/photo/my-images/821/fazorski1.jpg/

Najveci stos je kako povezati sekundar prema odabranom primaru. Znam da je sekundar spojen u trougao i znam sprezni broj. Najprije odredim jedan fazor sekundara u odnosu na isti fazor primara. Posto je sekundar u trouglu, potrebno je crtati linijske velicine (ja radim sa naponom). Dakle, prvi fazor ima fazu 30*sprezni_broj. Neka je sprega Yd5. To znaci da je napon Uab sekundara pomjeren za 30*5=150 stepeni suprotno od kazaljke na satu u odnosu na napon U(AB) primara.
U ovom slucaju taj fazor ce se poklopiti sa fazorom U(B). To dalje znaci da ce na crtezu naspram stuba sa namotajem B biti, na sekundaru, oznaka "ab".(Pogledati sliku ispod!) Analogno se postave i druga dva fazora i uocava se da je naspram namotaja sa oznakom A oznaka "ca", naspram C oznaka "bc". Na crtezu se spoje krajevi sa istim slovima (a sa a, b sa b, c sa c) i dobije se potpuna slika.
http://imageshack.us/photo/my-images/57 ... ski21.jpg/

Tesko je ovo objasniti ovako na forumu, ali mislim da se moze skontati :) Nadam se da ce biti od pomoci.
Groinx
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 56
Joined: 21-04-2009, 17:59

Re: Istosmjerni stroj

Post by Groinx »

Zna li itko kako da nacrtam protukompaudni generator desnog smjera vrtnje glavna uzbuda je papralelna uzbuda, a pomoćna je serijska uzbuda? I jos je pod pitanje ako generator bez prespajanja namota i bez promjene smjera vrtnje rotora provedemo u motorski režim rad, da li je on tada kompaudni ili protukompaudni motor?

U skripti imam ovu sliku kompaudnog motora desnog smjera vrtnje, kako na osnovu njega da dobijem ovo iz pitanja jer su iste uzbude postavljene i za motor?

http://i.imgur.com/sDQpQ.png

Ako se netko treba podsjetiti ovdje je sto pise u skripti i na kraju sam rjesio ali neznam je li mi točno, ako je generator on daje snagu u mrezu pa jel li se okreće armaturni namot ovako kako sam nacrtao i je li ispravan smjer armaturnog namota ako je on generator???

http://i.imgur.com/s3XIF.png
http://i.imgur.com/WU8bC.png
http://i.imgur.com/yaSpk.png
http://i.imgur.com/5i5XR.png
http://i.imgur.com/Ufy0y.png
I ova je slika kako sam ja to nacrtao jel li mi ispravno smjerovi i stezaljke i jeli dobro odreden smjer vrtnje??'
http://i.imgur.com/PEh1H.png
Post Reply