Stvarno nisam naišao do sada ni na jedan forum poput ovoga, da hoćeš ljudima pomoć, i onda se uvrijede, i krene spika moj je tata jači od tvog.
[eDo] wrote:-Prvo i osnovno navedi mi neshto shto je Ivica Novakovic napravio i objavio a da to ne radi?
Za dotičnog gospodina nikad čuo nisam. Na webu je dig pot jedini projekt vezan za audio, tako da ono...
Ne tvrdim ja da taj uC/pot ne radi, pojačavanje/stišavanje, whatever. Ovo što sam ti gore napisao (kliping) se odnosi generalno na sve audio dig pot-ove sa max napajanjem od 5.5V koj ne mogu primiti na ulazu audio signal većeg Vpp-a od napajanja. Vjerojatno je to teško za skužit, al to nije moja krivica.
[eDo] wrote:-Drugo zashto bih motao posebno namotaje za 5V kad sa regulatorom dobijam 5V sa 12 ili 15V?
Zato što bi sa 2 posebna namota (nije problem, jer se radi o malom naponu) pot chip imao svoje +/- napajanje koje nebi dijelio sa ostatkom sustava (ni sa fan-om, Bože sačuvaj). To bi dalo šansu da se pokaže u punoj snazi, kvaliteti, whatever. Da si malo bolje pogledao shemu napajanja na stranicama Novakovica, skužio bi da se pot napaja sa +/-2.7V, dakle moraš imati +/- napajanje, a to ne možeš dobiti sa 5V regulatorom (centriranje ground točke ulaznog signala).
[eDo] wrote:-Trece ne stavljam ja ventilator od 12cm nego stavljam jedan maleni (pod uslovom da hladnjak nije dovoljan!!!) koji nece raditi nonstop ne znam koji deo recenice "FAN CONTROL" nije bio jasan. Poshto cu sve boxovati u veoma malim kutijama posebno napajanje posebno amp i ako vec imam zashtitu od prenapona, softstart i zastitu zvucnika red je da amp zashtitim od pregrevanja

Fan control ce biti podeshen da se pali kada se bash hladnjak zagreje ohladi radi nekih 3-4 min i iskljuci se tako da je to neprimetno nema mesta za veci u kutiji

-Cetvrto nisu svi ventilatori bucni i nepodnosljivi ima ih raznih i postoji milion nacina da se regulishe broj obrtaja ali taj vent koji ja planiram da stavim je dosta dosta dobar i kvalitetan a to ima i svoju cenu naravno a rezultat je necujnost.
Ja isto tako preferiram male kutije za audio komponente. Ne kužim u čemu je poanta stavljnja nekog malog sklopa (npr. 15x10cm) u full rack size, valjda da bih imao gdje spremiti hranu za kanarince. Eto vidiš... tu se slažemo.
Temperatura pojačala me ne zabrinjava dok ne poraste do tih granica da ga ne mogu dotaknuti rukom. Većina chip-ampova, ima ugrađenu termo zaštitu. Znači, ako se pregrije, ugasi se, i kad se ohladi ponovo se upali. Ne radi se o A klasi, tako da do porasta temperature dolazi ako se tjera do jaja, duži period.
Bilo kako bilo, fan i audio ne idu zajedno, što se mene tiče. Kad to jednog dana složiš, pojačaj amp na max bez ulaznog signala i bez upaljenog ventilatora. A nakon toga upali ventilator, pa ćeš uhom osjetit na šta mislim. A i ne mislim samo na to.
Ovo spada u klasičan diy uradak. Nema to veze sa vrhunskim audio stvarima. Njih možeš naći, ako te baš zanimaju preamp-ovi sa dig pot-ovima na drugim mjestima....
http://www.arcdb.ws/LS25/LS25.htmlhttps://passlabs.com/products/preamplifiersAli eto već kad si naveo tu stranicu (
http://www.aresaudio.com/audio-dominator.html), pogledaj šta oni stavljaju ispred/iza pot-a. A šta ćeš ti staviti?
[eDo] wrote:-Sesto troshkovi za testiranje i pravljenje ovog uredjaja su jako mali da ne kazem neprimetni tako da eto pravim ga na svoj rizik ali iskreno mislim da ce super raditi i da nece biti nikakvih problema ni u korshcenju potenciometra ni u korishcenju tastera a isprobacu obe varijante to sigurno.
Sve u svemu hvala na upozorenjima

Samo želim pomoć, ništa više ni manje od toga.