TV Gorenje Pitanje

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 19-12-2009, 17:56

Dobio sam da popravim TV gorenje njegovi podaci su:

TIP : E9-S28EGP/S
Model: TV 70 STSP
Ser. No. : 30630090
Art. No. : 646843

Dakle problem je u tome sto kada sam prvi put upalio TV gorila je dole crvena lampica na televizoru i kada sam ga pokusao upaliti preko daljenskog na trenutak je svjetilila zelena lampica, a onda opet crvena i kad sam god pritisno isto je bilo i samo je krenulo nesto da stekce kao da rele okine i vrati samo malo glasnije i dolazilo je iz visoko naponskog trafoa, a ledice vise nisu nikako gorile.

Ispitivao sam komponente tranzistor BU 508A i dok je bio na sasiji kako god da sam stavio ispitavac bio je mali otpor, a kada sam ga skinuo nije sve provodilo, ali je bio probio i zamjenio sam ga polovnim elementom iz starog televizora i onda opet samo stekce iz trafoa, a kad skinem komponentu ona je ispravna.

Da vas pitam dali vi mislite da je otisao visokonaponski trafo ili je mozda trazistor?

Ja mislim da je tranzistor uredu, a daje otisao trafo jer ne moze da digne napon pa stekce.

Unaprijed zahvalan!
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje


Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 19-12-2009, 21:48

Prvi tranzistor je pregoreo tvojim maltretiranjem aparata. Ocigledno da postoji neki kvar i zastitno kolo ne dozvoljava da se ukljuci aparat dok se kvar ne otkloni.
Sta moze da bude uzrok tesko je reci jer nisi nista konkretno rekao o aparatu osim da ne radi i da ti je pregoreo jedan BU.
Uzmi instrumenat u ruke i izmjeri po nesto pa nam reci sta se desava.
Moguce je da ne valja i VNT. Ovo "stekce" lici mi na varnici. Mozda je to uzrok pregorevanja VN tranzistora.
Ako nisi nikad do sada popravljao TV aparate nemoj ni sada. Ponesi ga nekome kome je to osnovni posao da ti to zavrsi na obostrano zadovoljstvo.
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 19-12-2009, 22:21

Popravljao sam i prije televizore i razne uredjaje, ali nikad se nisam susreo sa ovakim problemom.

STEKCE znaci da se cuju neki zvukovi, a ti zvukovi lice kao kad rele se pali gasi samo mnogo glasnije i dok to radi ne svjetli ledica, odnosno vise nikako. Okej izmejrim napone u mrezi na tranzistori pa javim.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 20-12-2009, 00:16

Ovako. Skini tr. BU i ukljuci TV bez njega. Umjesto BU na +B prikaci vjestacko opterecenje. Najbolje sijalicu 75w i vidi kako se ponasa mrezni stepen. Napon u +B bi trebao da bude stabilan. U slucaju da ne valja mreza, napon ce pasti i opet ce se ugasiti.
Ako je napon dobar onda je greska u VN stepenu.
Probaj prvo ovo pa cemo vidjeti za dalje.
PS. imas li semu?
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 20-12-2009, 00:53

http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2

Evo ovdje imas sheme serija E9 samo ukucas Gorenje i izbacit ce ti.

Sutra cu uraditi to mjerenje pa javim.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 20-12-2009, 19:55

Evo znaci sad sam uradio kako si mi rekao.

Dakle skino sam tranzsitor i spojio sam na +B sijalicu 60W i ona je zasvjetilila dzao sam nekih 2-3 sekunde ukljucenu za te 2-3 sekunde napon se nije mjenjao bio je oko 146V, pa tako da sam utvrdio da radi mreza medjutim imam jos jednu potvrdu da je do VNT. Kada sam izvadio tr. BU nije se vise cuo nikakav zvuk iz VNT nego samo kada upalim cuje se na sekund neko krcanje iz zvucnika.

Da li da kupim VNT?

Mislim da je to veliko investicija da bi ga dzaba kupio, pa zato mi da je da budem barem 90% siguran da je do njega.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 20-12-2009, 19:58

Evo sad sam uradio kako si mi rekao.

Dakle skino sam tranzistor i spojio sam na +B sijalicu 60W i ona je zasvjetilila drzao sam nekih 2-3 sekunde ukljucenu za te 2-3 sekunde napon se nije mjenjao bio je oko 146V, pa tako da sam utvrdio da radi mreza medjutim imam jos jednu potvrdu da je do VNT. Kada sam izvadio tr. BU nije se vise cuo nikakav zvuk iz VNT nego samo kada upalim cuje se na sekund neko krcanje iz zvucnika.

Da li da kupim VNT?

Mislim da je to veliko investicija da bi ga dzaba kupio, pa zato mi da je da budem barem 90% siguran da je do njega.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby Drago_Zg » 20-12-2009, 22:51

Zato ja uvijek naglašavam, da se elektronika ne može raditi bez instrumenata. Pored sheme koja
je dobrodošla, treba prvo grešku, kvar dokazati. U tvom slučaju dolazi vrlo hvaljeni osciloskop i
volt metar. Osciloskopom dokazuješ da li radi oscilator i driver BU tranzistora.
Sada kad treba iskeširati za VN trafo, postavlja se pitanje točnosti dijagnoze i isplativosti.
Pozdrav!
User avatar
Drago_Zg
 
Posts: 587
Joined: 16-09-2008, 19:40

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 20-12-2009, 23:10

Skidanjem tranzistora lokalizovao si kvar da je isti u VN stepenu. Provjeri da slicajno neki od kondenzatora nije hladno letovan pa da varnici na stampi. Posebno obrati paznju na kondenzator u kolektoru BU (buster) kao i kondenzator u kolu otklonske. Takodje provjeri sam VN trafo da nije hladno letovan. Do tr. BU nalazi se modul koji moras provjeriti kao i konektor koji ide na otklonsku jedinicu. Ako je ovo sve ispravno ostaje da je neispravan VN trafo.
...Da li da kupim VNT?

Mislim da je to veliko investicija da bi ga dzaba kupio, pa zato mi da je da budem barem 90% siguran da je do njega....

Ne moze niko iz Zagreba ili Podgorice sa sigurnoscu da ti kaze sta je neispravno tvom TV-u. Mi mozemo da ti pomognemo da pravilno izvrsis defektaciju kvara ali ipak na tebi je sve ostalo.

BTW
Kad provjeravas mrezu, slobodno drzi ukljuceno vjestacko opterecenje koliko hoces. Mrezni stepen mora da radi besprekorno. U praksi sam imao slucajeva da je drzim ukljucenu i po par sati da bih je testirao kako se ponasa. Ovo pisem zato sto ti kazes "drzao sam je ukljucenu 2-3 sec" kao da se bojis da je to ne zaboli Image
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 20-12-2009, 23:21

Ispitam pa ako bude sve ispravno kupujem VNT.

Naravno ni ne ocekujem to nego mozda ste se nekad susreli sa slicnim siptomima pa znate u cemu je problem.

A kada sam to provjeravao bojao sam se da necu preopteretiti posto sam tako nesto prvu put radio.

Hvala svima :)
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: Re: TV Gorenje Pitanje


Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 24-12-2009, 18:07

Kupio sam trafo i postavio ga. Sada kada malo pokusam podesiti nista se ne desava. U nekom trenutku mi se pojavi slika i iz tamno plave predje u svjetlo zelenu uz horizontalne bijele crtice sto prolazile po ekranu. Kada sam ga drzao ukljucenim jedno 20 sekundi preokrenu se (ako pojedilo ekran na tri dijela u srednjem ) i u sredini pojavi se snjeg ( kao kad nema kanala) i to jako mutan aa ivice te sredine stalno su se nekako uvrtale.

Da li mi neko moze pomoc kako podesiti VNT posto mi je ovo prvi put da njega mjenjam kod tv-a.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 24-12-2009, 19:48

Evo i slika kako to izgleda trenutno.
http://img38.yfrog.com/i/122409193015.jpg/

Podesavanjem potencionometara na trafou sam samo vidio promjene u osvjetljenju i u debljini i sirini horizontalnih linija.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby vbmaster » 24-12-2009, 22:03

Pojava belih horizontalnih linija ukazuje na gresku u RGB stepenu...Donjiu trimer na trafou sluzi za podesavanje osnovnog osvetljaja katodne cevi, a gornji je fokus...kad si vec u toj situaciji, gornjim potenciometrom podesi da te linije budu sto tanje, tad je fokus dobar, a donjim smanji svetlo na ekranu da linije nestanu, tj da ostane samo siv ekran ako je to moguce...ako je slika i dalje presvetla, proveri da li imas napon za napajanje RGB oko 180V, ako ga nemas onda je ekran presvetljen sa povratnim linijama, pogledaj pored VN trafa imas zastitni otpor jer se taj napon dobija sa njega... i jos nesto, nisi rekao da li imas ton...
vbmaster
 
Posts: 201
Joined: 04-01-2009, 08:28

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 24-12-2009, 23:00

Otprilike je sve vec receno pa da samo ponovim.
Gornji pot. sluzi za fokus. Postavi ga za pocetak u sredinu a kad sve zavrsis sa njim ces fino podesiti ostrinu slike.
Donji pot. je da podesavanje napona G2. Aparat nepravilno radi kad je ovaj napon premali kao i kad je prevelik. Za pocetak instrument u ruke i podesi ga na 380V. Kad dobijes sliku ako postoje bijele linije preko slike, smanji malo napon tek toliko da se ove linije izgube.
U slucaju da je slika tamna, povecaj malo napon do trenutka kad pocinju da se pojavljuju bijele linije preko slike.
That's all.
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 24-12-2009, 23:10

Evo ovako malo sam radio i dobio sam sljedece rezulatate.

Uspio sam da dobijem snjeg na ekranu podesavanjem potencionometara i tamam sam mislio da sam ga napravio, tako radostan sklopim ga i da ga prikljucim na antenu da ga sklopljenog probam javlja se problem. kada ga upalim vidi se bljesak sa strana i ekran iz zelene predje u plavu i crvenu i i crn ekran kao da ne radi (i to sve kao na onoj slici samo slabijeg intenziteta svejtlosti) . Nakon toga ostavim ga jedno pola sta i opet ga upalim i nastimam snjeg i tada dobijem opciju na ekraju MENU da sve stimam i samo sto ga ugasim i opet upalim problem isti.
Skontao sam da je u pitanju RGB po bojama koje mi prikazuju, ali nisam sigurn gdje mi se nalazi na ploci moram pogledati semu.
Ispitam pa javim.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 26-12-2009, 15:22

Evo trudim se naci gdje je RGB al mi nikako ne ide, mozeteli mi odprilike reci gdje se nalazi?
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 26-12-2009, 16:56

Sigurno greska NIJE u rgb stepenu i ne diraj ga bespotrebno. Ti ako hoces da ga raskopas, nalazi se na plocici katodne cijevi.
Uradi kako sam ti rekao i to ce da radi.
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 26-12-2009, 18:35

Evo ovako bude.

Podesim nastimam slika bude super ton bude super. Medjitim nakon 5-10 minuta gledanja samo nestane slike a ostane ton i nakon toga kada ga ugasim i ponovo upalim cuje se ton i nema slike i pri tom paljenju ne cuje se ono da se treba upalit i ne bljesne sa strana tv-a. Kada ga ostavim jedno 5 minuta iskljucenog onda ga upalim i sve je normalno dok se ne nestane slike. Taj nestanak slike izgleda kao da ga ja iskljucim na dugme.
Hladnjak gdje se nalazi tr.Bu i jos neki integrali i stailizatori nakon tih 5 minuta bude vruc.

Jel li to posljedica nestabilnog rada VNT?
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby alexa_pg » 26-12-2009, 22:56

- Kad nestane slika, da li nestane i grijanje ekrana?
- Kad nestane slika, sta se desava sa naponom G2? Ostane 380V, nestane skroz ili se poveca.
- Koliki je napon za napajanje RGB stepena? Treba da bude +200V. Sta se desava sa njime kad nestane slika.

Sto se tice hladnjaka, isti mora da bude vruc. To mu je u opisu radnog mjesta Image
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1153
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: TV Gorenje Pitanje

Postby mirzza » 27-12-2009, 00:46

Da prestaje grijenje ekrana.
Napon G2 ostaje isti kako ga namjestim ne mjenja se.
Kada iz VNT crvenu zicu koju ide u RGB spojim na plus instrumenta tada mi napon veliki oko 700V i kada ugasi ekran nestane i njega.

Ono sto sam pricao da ga ne mogu da ukljucim kada se ugasi poslje toga paljenje uopste ne dize napon ne blinkne na TV-u niti se pojavi slika a gori signalna zelena lamica da je ukljucen. Sada dok sam mjerio ovo tako mi se nije htio upalit i ja samo sto sam malo stavio kablo od antene on podigne napon cuje se da ono krene i upali ga. Probo sam to nekoliko puta i palio je.
User avatar
mirzza
 
Posts: 691
Joined: 05-12-2006, 22:33
Location: Tuzla

Next

Return to Popravka uređaja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

GOOGLE