Tektronix 453 nema signal na elranu

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby elektro024 » 04-02-2017, 17:05

Pozdrav.

Kao što i naslov kaže osciloskop ne daje signal na ekranu. Malo je kompleksna priča pa ću pokušati da objasnim.

Čim upalim osciloskop signal se pojavi na 1sec pa nestane ( nije do podešavanja ). Nakon isključenja i ponovo uključenja ista priča. Interesantna činjenica je jest, da Intensity potenciometar, kada pojačam do maksimuma signal ostane 1.5 sec na ekranu pa onda nestane, a kada stavim na minimum, signal nakon uključenja pojavi se na 0.2 sec. A jačina svetlosti signala se ne menja. Opet kažem nije do podešavanja osciloskopa.

Nikada u životu do sada opravljao osciloskop nisam, tek sad polako kapiram, ali polako kako ona zapravo funkcioniše, ali, to još nije dovoljna da bi e mogo opraviti. E sad, za sada što sam shvatio da na Štampanoj pločici oznake 67--0416-02 koja je zadužena za Vertikalni izlaz ili sinhronizaciju ( nadam se da je to tačan naziv ) ako skinem kabel sa jumpera oznak E onda signal se pojavi, samo što je previše pojačan i zeleni na sve strane i džaba koristim Intensity ne reaguje da bi smanjio ili pojačao. Taj priključak inače dolazi sa štampane pločice ozanka670-0414-04 Z Axis i na toj ploči priključuje se na oznaku jumper aznaka A. Nadam se da ste me razumeli :)

Kondenzatore sam pregledao sa ESR testerom, ispravni su čak sumnjive sam izlemi iz ploče i tako testirao Naravno ovde mislim na Elco. Diode takođe u redi, ništa nije u kratkom spoju. Svi naponi su na svom mestu. +75V, +12, -12. Nešto na nekom forumu sam čitao oko 150V al nisam ukapirao gde to mogu da izmerim. Jedino ona nije testirana od napomenutih napona.

Stavljam u link i SManual a i jedan video, koju sam kolegi snimio, do duše na mađarsko je tekst, ali preko video materijala suština se vidi kako se ona ponaša.

Link do ServiceManuala: http://elektrotanya.com/?q=showresult&w ... =&kat2=all
Link do video materijala što sam snimio: https://www.youtube.com/watch?v=erU7B5VC_ug&t=3s

Unapred zahvalan :)
elektro024
 
Posts: 5
Joined: 04-02-2017, 17:01

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu


Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby Kukinjos » 06-02-2017, 13:44

Osciloskopi su jako kompleksni instrumenti, pa bi popravak trebao raditi ako zaista imaš dovoljno znanja za takve stvari. Ne kažem da ti nemaš, ali ovo je samo moje viđenje za sve koji se žele upustiti u nešto takvo.
Dakle ono što sam ja shvatio iz tvog teksta:
elektro024 wrote:... ako skinem kabel sa jumpera oznak E onda signal se pojavi, samo što je previše pojačan i zeleni na sve strane i džaba koristim Intensity ne reaguje da bi smanjio ili pojačao. Taj priključak inače dolazi sa štampane pločice ozanka670-0414-04 Z Axis i na toj ploči priključuje se na oznaku jumper aznaka A.

Koliko sam iz sheme vidio, ti si skinuo napajanje +12V s tih ploča, što znači da si isključio vertikalno pojačalo i Z pojačalo, pa nije ni čudo što se nešto takvo dogodilo. Moja preporuka je da skidaš po redu koaksijalne kabele sa pinova pod oznakom J, H i F, sa ploče ZAXIS (670.0414.04) i vidiš hoće li se pojaviti slika skidanjem pojedinog kabela s pina. Ako se pojavi, onda možemo dalje slijediti shemu i tražiti uzrok. U suprotnom, kvar je vjerojatno na ovoj Z AXIS ploči, ali o tom po tom. Na slici sam ti označio crvenim pinove, pa napiši rezultate testa.
Image
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1684
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby dcc » 07-02-2017, 18:09

dcc
 
Posts: 46
Joined: 06-07-2016, 19:30
Location: Hrvatska

Re: Tektronix 453 nema signal na ekranu

Postby elektro024 » 07-02-2017, 22:26

Pozdrav.
Hvala na odgovoru.
Pokušaću još jednom, ali već sam pokušao i ništa se nije desilo. Sve ostalo sutra, pošto međuvremena su mi stigli i tranzistoriza njega koje sam pronašo u mrtvom stanju. Sve u svemu javljam se sutra šta je rezultat.

Ali evo još mali informacije do sada šta sam postigo:

Greškom jedan stari kondenzator od 2μF 150V smo identifikovali od 300μF ( posle sam shvatio da u toj veličini za nešto što je 300μF je previše malo za vreme 70-te :) ). U svakom slučaju, nakačio sam kondenzator od 330μF. Donelo je neku diagnostiku. Povećanjem kapacitivnosti kondenzatora, se povećao i vreme punjenja.

Tad sam primetio da taj, kondenzator kada dostigne napon od 28V linija se polako pojavi i ostane na vidno. Čak i Intensity mogu da koristim. Sa tim da kako kondenzator nastavi punjnje negde na 48V signal opet polako nestane.

Kao da ima problem sa stabilizacijom napona. Barem meni tako to deluje.
elektro024
 
Posts: 5
Joined: 04-02-2017, 17:01

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby pedja089 » 07-02-2017, 22:52

Ako bih nasao u semi koji je taj kondezator, onda bi lako mogao znati sto se prepunjava...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7171
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby Kukinjos » 07-02-2017, 22:55

Koji je to kondenzator, oznaka? Na kojoj ploči?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1684
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby elektro024 » 07-02-2017, 23:09

Kukinjos wrote:Koji je to kondenzator, oznaka? Na kojoj ploči?

Izvini, zaboravio napisati, da taj kondenzator nije na ploči nego sa zadnje strane pored ventilatora za hlađenje stoji. Pokušavam identifikovati sa oznakom, pošto tamo ne piše oznaku.
Ali eto slike gde se i nalazi :)
https://postimg.org/image/tvivyfkn5/
elektro024
 
Posts: 5
Joined: 04-02-2017, 17:01

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby Kukinjos » 08-02-2017, 00:59

Je si li dokučio odakle ide ona bijelo-plava žica? Nisu je u Tektronix-u stavili bez veze, u to sam siguran. Provjeri gdje je spojen drugi kraj, to će pomoći. Onaj kondenzator je vjerojatno ovaj, ovdje zaokružen:
Image
Po mome, on bi trebao služiti da u trenutku gašenja smanji visoki napon na katodnoj cijevi i ugasi točku na sredini ekrana koja bi se mogla pojaviti. Trebao bi s visokonaponskom sondom izmjerit ovaj negativni napon na katodi cijevi -1960V i podesiti ga s potenciometrom R900 na Z-Axis. To je vrlo bitan napon za katodnu cijev.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1684
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby elektro024 » 13-02-2017, 08:07

Poštovani kolege.
Izvinjavam se na kasnom odgovoru, ali nažalost ranije nisam mogao da izdvojim vreme za opravku osciloskopa.

Ona plava bela žica je apsolutna misterija. Pročitao sam Service Manual uzdužno i popreko, pa nisam njemu našo trag. Po service manualu ima sve ukupno 4 plave/bele žice, a svaka je na svom mestu. Ova je peta žica :)

Problem je to, što već ovo čudo neko opravljao. Ventilator koja je ugrađena nije njegov original. Ali u svakom slučaju postaviću sliku gde se priključila ta plava bela žica. Ovde mislim na drugi kralj a ne na taj koju sam pronašo :)

https://ibb.co/nhvfva

Na slici se vidi jedan kondenzator, gde na jedan kraj kondenzatora je vezan otpornik koja preko jedne Visoke Napnske diode se veže za kućištu Osciloskopa. Između dijode i otprnika je bila ta žica zalemljena. Interesantno je da drugi kraj kondenzatora nigde nije vezana.

Ne posedujem visoku naponsku sondu da bi mogo izmerinti VN. Ali ću pokušati nabaviti od nke kolege. Ali ne verujem da je do podešavanja toga, pošto sam obelećio tačno mesto potenciometra i pokušao repodesiti VNapon. Ništa se ne dešava, sam tada kada opet skinem tu jedno spomenutu žicu i kada se vidi linija da sa potenciometrom mogu smanjiti osetljivost ekrana što je i logično.

Moj osećaj nekako to, da tu imam problem sa masom. U svakom slučaju, pošto sam ja njega svakako planirao, da remontujem u poptunosti neću štedeti. Prvo ću rešiti Low Voltage Regulator ploču. I ako su kondenzatori uređaja pokazali se ispravni, ipak ću da ih promenim. Nešto što je staro 40god to je staro. Koliko god da su kvalitetni te kondenzatori, smatram da ni konstruktori nisu predvideli tako velik radni vek :D

Isto tako planiram da promenim i Zenerice, pošto znamo svi da vremenom diodama zna da se pomeri naponska granica i to ume da napravi veliki haos.
Makar ova moja operacija ne uspela ipak znam da jedan i najbitni deo uređaja sam rešio skroz i mogu skor skinuti sa lista krivaca :)

Opet se izvuinjavam kasnom odgovoru, ali zbog posla teško mogu izdvojiti vreme za njega :) Nažalost nije prioritet, pošto za opravku ostalih uređaja imam drugi oscilloskop. Ovu sam nabavio pošto je lep vintage i grehota bacati :) Ne volim suvišnog stvaranja e-otpada.
elektro024
 
Posts: 5
Joined: 04-02-2017, 17:01

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby Kukinjos » 13-02-2017, 12:04

Uh ova slika mi baš ne govori previše, uopće ne mogu dokučiti gdje je na slici i kako su povezani ostali elementi na nju. Opet naglašavam kako je onaj napon od -1960V vrlo kritičan, i ako ga ne možeš izmjeriti i točno podesiti nećeš na zelenu granu :( . Pokušaj promijeniti onaj kondenzator zaokružen crvenim krugom (C911 - 2uF), mislim da je to onaj na keramičkim lemnim klemama, na zadnjoj strani osciloskopa. Vodi računa kod odlemljivanja, jer malo jača sila lemilicom u utoru može polomiti keramiku. Nikako ti ne preporučam korištenje paste za lemljenje "Cinol" ili kako se već zove, na bilo kojem elektroničkom uređaju, a posebice ne na osciloskopu u visokom naponu, jer sadrži kiselinu koja se uvuče u pločicu i okolinu, i pravi tako drastične pizd..... da ne možeš povjerovati. Ako si je koristio, svakako sve dobro isperi alkoholom više puta. U pravilu je dovoljan flux iz žice za lemljenje, a ako je baš nešto gadno oksidiralo, radije koristi nešto ovako:
http://www.tme.eu/hr/details/anc559tf/talitelji/amtech/nc-559-as/
Oprosti na ovoj digresiji, ali sam na tvom YT kanalu vidio kako u mnogome koristiš tu pastu, na što sam se osobno zgrozio :ohno:
Želim ti svako dobro i puno uspjeha u radu :)
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1684
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Re: Tektronix 453 nema signal na elranu


Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby elektro024 » 13-02-2017, 14:15

Od prilike toliko vidim i ja uživo koliko ti na slici :D Toliko je iz a zavučena :) Interesantno da drugi kraj kondenzatora nigde nije vezana. Inače posle cinola koristim Medicinski benzin za čišćenje :) Volim cinol zato što lepo očisti površinu i daje lep lem.

A za drastične Piz***** sam već iskusio :) Od tada korsitim medincinski benzin :)

Hvala na odgovoru.
Kao što rekoh, prvo ću reomntovati sve pa ću da vidim dalje da isključim sve moguće simptome.. Imam osećaj da će biti neka banalna greška, i kao što to život diktira pronaćiću skroz na kraju :D
Nadam se da preko vikenda uspeću uraditi sve to pa se jaljam.
elektro024
 
Posts: 5
Joined: 04-02-2017, 17:01

Re: Tektronix 453 nema signal na elranu

Postby pinco » 14-02-2017, 10:57

Neman puno iskustva ali san ima problem sa Hameg stariji, trace ce nije pojavljiva na ekranu, bilo je do attenuatora, šporkica, tribalo je oćistit kontakte.
Iman Tek 465, i kod njega san čistija att, samo oprez, neznan kakvi je att kod 453, ali 465 ima osjetljive kontakte i za čišćenje ništa ne dolazi u obzir osim izopropanola. Na trakicu od obićnoga papira kapnit ispoppropanol i provuć par puta ispod kontakta.
Još san ima jedan problem, na 465, ima sklop koji onemogućava puni intezitet u određenin uvjetima, nesićan se sad dobro, i bija je namotan jedan toroidić na pločici, i puka je namotaj i podešavanje inteziteta nije funkcioniralo dok to nisan popravija.
Nemora bit samo problem elektronike, ako je osc dugo sta može bit i problem sa kontaktima.
pinco
 
Posts: 85
Joined: 20-07-2010, 10:20


Return to Popravka uređaja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE